Co warto wiedzieć o Hummusie?
Hummus to pasta z ciecierzycy, z dodatkiem zmielonego sezamu (tahini) oraz czosnku. Przyprawia się go sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i kminem rzymskim. To wersja klasyczna tego przysmaku.
W języku arabskim słowo „hummus” oznacza ciecierzycę.
Możliwości jego podawania jest wiele, m.in. jako smarowidło do kanapek, na tortilli, do sałatek, z surowymi bądź pieczonymi warzywami czy z kaszą, ryżem bądź makaronem.
Hummus możesz kupić już gotowy w sklepie bądź wykonać własnoręcznie w domu.
Dlaczego warto go spożywać
Jest źródłem białka roślinnego, pochodzącego głównie z ciecierzycy, czyli głównego składnika hummusu.
Ciecierzyca bogata jest w błonnik. Ten natomiast pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na mikrobiotę w jelitach.
Zawiera zdrowe rodzaje kwasów tłuszczowych, które sprzyjają zdrowiu i obniżają ryzyko chorób serca.
Ma niskie IG, co oznacza, że jego spożycie nie prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Niezwykle ważne dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Dostarcza wiele składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk i witaminy z grupy B.
Dodaj swój komentarz