Składniki:

 

✅ 1 jajko (50 g)

✅ 1 porcja filetu z kurczaka (100 g)

✅ 1 łyżka zielonego groszku konserwowego (15 g)

✅ 1 marchew (50 g)

✅ 1 kawałek selera korzeniowego (30 g)

✅ 1 pełna łyżeczka żelatyny (10 g)

✅ 1 liść laurowy (1 g)

✅ 1 ziele angielskie (1 g)

✅ 1 łyżka soku z cytryny (6 g)

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar przecedzić. Żelatynę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Odcedzone mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Mięso, marchew, jajko i groszek umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretkę polać sokiem z cytryny.

 

Smacznego! 💚