Co warto wiedzieć o grillowaniu?
Zapewne niektórzy z Was rozpoczęli już swój sezon grillowy.😄🍳🍖🔥 Co warto wiedzieć o grillowaniu? 🧐 Przeczytajcie!
![](/media/ajaximage/850_850_2023_04_22_10_34_03.jpg)
Co warto wiedzieć o grillowaniu? 🧐
👉 Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.
Jak zminimalizować negatywne skutki grillowania?🤔 Oto kilka istotnych rad:
✔️ Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.
✔️ Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.
✔️ Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.
✔️ Przed każdym kolejny grillowaniem wyczyść dokładnie ruszt.
Dodaj swój komentarz