Zupa krem z batatów i jabłka z dodatkiem imbiru
Przepis na zupę krem z batatów i jabłka z dodatkiem imbiru 😋👌 Koniecznie wypróbujcie tą rozgrzewającą, pyszną zupkę 🥣

Zupa krem z batatów i jabłka z dodatkiem imbiru
Składniki:
➡️ 600g (1 duży) batat
 ➡️ 200g (1 średnie) kwaśne jabłko
 ➡️ 4g (2 ząbki) czosnku
 ➡️ 3g (1 cm) korzenia imbiru
 ➡️ 20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
 ➡️ 750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
 ➡️ opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
 ➡️ opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
Przygotowanie:
Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do thermomixa i miksować 10 sekund/obroty 5. Dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut/obroty 2/temp. 100 stopni. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całosć zmiskować 10 sekund/obroty 4 na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką. 😊😋





Dodaj swój komentarz