Chai Latte
Przepis na rozgrzewające chai latte Kto jeszcze nie kojarzy, chai latte to aromatyczny napój pochodzący z Indii, który składa się z herbaty, mleka i mieszanki przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir czy kardamon. W okresie jesienno-zimowym picie chai latte jest szczególnie atrakcyjne ze względu na swoje właściwości rozgrzewające. Dzięki mieszance przypraw antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, takich jak imbir czy cynamon, napój ten pomaga w wzmocnieniu i ogrzaniu organizmu, zapewniając uczucie ciepła i komfortu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. 🧊🥶
Przygotujcie własny napój chai latte z poniższego przepisu! ☕
Chai Latte
Składniki:
👉 150g (1/2 kubka) wody
👉 1,5g (1/2 laski) cynamonu
👉 2g (1/2 łyżeczki) ziaren kardamonu
👉 1g (4 sztuki) goździków
👉 1g (ok 1cm) imbiru
👉 100g (1/3 kubka mleka)
👉 1g (1 łyżeczka) herbaty czarnej
👉 erytrol (do smaku)
Sposób przygotowania:
Wodę wraz z przyprawami zagotować w garnuszku. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać mleko i erytrol i zagotować. Do mieszanki wsypać herbatę i zaparzać przez około 3 minuty. Odcedzić.
Można także zaparzyć herbatę z przyprawami a następnie dodać spienione w ekspresie do kawy mleko. Smacznego! 😊
Dodaj swój komentarz