Michalina Diakow

Problem niedożywienia

Niskoenergetyczna dieta jest na ogół niedoborowa w wiele składników odżywczych, szczególnie witamin i minerałów. Pokrycie podstawowego zapotrzebowania pokarmowego jest praktycznie niemożliwe, kiedy podaż kalorii spada poniżej 1400-1600kcal na dobę.

W takich przypadkach zaleca się dodatkowe przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych, które pomagają korygować wartość odżywcza diety i zabezpieczać organizm przed niedoborami. W trakcie trwania terapii, najlepiej uwzględniać preparaty wieloskładnikowe, gdzie podaż pojedynczego składnika waha się na poziomie 25-100% dziennego zapotrzebowania.

W okresie stosowanie diety redukcyjnej, szczególnie przy ograniczonej podaży tłuszczów często stwierdza się niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności cennych dla organizmu kwasów omega-3. Jeżeli sposób odżywiania nie uwzględnia częstego spożywania ryb morskich, suplementy zawierające wspomniane kwasy powinny być nieodzownym elementem programu wspomagania żywieniowego.

Ograniczanie niektórych produktów żywnościowych, szczególnie produktów pochodzenia zwierzęcego może w niektórych przypadkach rzutować także na niedobory karnityny, która odgrywa istotną role w procesie mitochondrialnego utleniania kwasów tłuszczowych, tzw. procesie beta-oksydacji (końcowy etap spalania tłuszczu). Jak stwierdzono w wielu badaniach, karnityna zwiększa dodatkowo wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny, poprawia zdolność pochłaniania tlenu oraz obniża stężenie mleczanów. Suplementacja tym składnikiem zalecana jest przede wszystkim w przypadkach niskiej podaży białka zwierzęcego (np. diety wegetariańskie), a także w okresie, kiedy kuracja odchudzająca wspierana jest dodatkowym wysiłkiem fizycznym. Pojawiają się również doniesienia, że zastosowanie karnityny w połączeniu z choliną i kofeiną możne wpływać na regulację mechanizmów łaknienia.

Zapewnie odpowiedniej podaży różnych składników pokarmowych w trakcie trwania terapii jest niezwykle istotne. Należy pamiętać, że niedobory odżywcze (nawet przy niskiej kaloryczności diety) mogą, bowiem rzutować na pogorszenie procesu metabolizmu i tym samym spowalniać proces redukcji tkanki tłuszczowej.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Problem niedożywienia

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Niskoenergetyczna dieta jest na ogół niedoborowa w wiele składników odżywczych, szczególnie witamin i minerałów. Pokrycie podstawowego zapotrzebowania pokarmowego jest praktycznie niemożliwe, kiedy podaż kalorii spada ...

czytaj więcej

Termogeniki

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Pod ogólnym pojęciem termogeników kryją się substancje chemiczne posiadające zdolność stymulowania procesu termogenezy, czyli wzmożonej produkcji ciepła przez organizm. Termogeniki silnie pobudzają pracę układu nerwowego, ...

czytaj więcej
POKAŻ