Michalina Diakow

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce to niezwykle istotne źródło witamin i minerałów dla kobiet w ciąży.

Kobieta będąca w I trymestrze ciąży powinna spożywać ok. 400g warzyw i 300g owoców dziennie, a w II i III trymestrze odpowiednio 500g i 400g dziennie. Należy jednak pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem witamin i minerałów tylko wówczas, gdy spożywane są w naturalnej postaci i na surowo. Kiedy zachodzi konieczność ich rozdrobnienia, należy je myć w całości, a dopiero potem kroić wyłącznie nierdzewnym nożem. Jest to bardzo ważne, bowiem dzięki takiej kolejności zapobiegniemy zniszczeniu witaminy C, która w zetknięciu z metalem szybko ulega rozkładowi. Jeżeli produkty będą gotowane, należy pamiętać, aby rozdrobnione warzywa lub owoce wraz z wydzielonym sokiem natychmiast trafiły do wrzącej wody – hamuje to działanie enzymów niszczących witaminę C. Sam zabieg gotowania powinien trwać jak najkrócej, dlatego owoce, warzywa oraz ziemniaki najlepiej gotować na dużym ogniu. Jeżeli nie ma pewności, skąd pochodzą zakupione przez nas produkty, powstały z gotowania wywar najlepiej odlać, by nie wprowadzał do organizmu zbędnych zanieczyszczeń. Kiedy gotowane są ziemniaki, należy pamiętać, by wcześniej wydrążyć z nich tzw. „oczka”, gdyż w ich pobliżu może znaleźć się trująca dla organizmu solanina.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

W ciąży należy ograniczyć sól

Wrze 11, 2014 Dieta w ciąży

Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

czytaj więcej

Urozmaicenie diety w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

W trakcie przebiegu ciąży niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności pokarmów.

czytaj więcej
POKAŻ