Michalina Diakow

CLA

Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzężony kwas linolowy. Jego głównym źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz tłuszcz zwierząt przeżuwających. Znaczne ilości tego związku występują także w tłuszczu indyczym.

Wiele prowadzonych badań wskazuje, że CLA oddziałuje w pozytywny sposób zarówno na obszarze tkanki tłuszczowej, jak i mięśniowej. Sprzężony kwas linolowy hamuje gromadzenie lipidów pod skórą. Ogranicza zarówno podział komórek tłuszczowych (hiperplazję), jak i wzrost ich objętości (hipertrofię). Jednocześnie nasila ich całkowitą destrukcję, poprzez indukowanie apoptozy (śmierci kontrolowanej komórek tłuszczowych). CLA w  specyficzny sposób oddziałuje także na funkcjonowanie enzymów kontrolujących metabolizm tłuszczowy. Między innymi obniża aktywność lipazy lipoproteinowej w tkance tłuszczowej oraz desaturazy tearoilo-CoA – kluczowych związków aktywujących magazynowanie tłuszczu w komórkach.

Na podstawie obecnych badań uważa się, że CLA zmniejsza masę tłuszczową za pomocą czterech głównych mechanizmów:

  • blokowanie odkładania tłuszczu po zjedzeniu posiłku,
  • przyspieszenie metabolizmu tłuszczowego,
  • nasilenie rozkładu tłuszczu i redukcję liczby komórek tłuszczowych.

Badania wykazują, że zwiększenie podaży CLA wpływa na wzrost syntezy białek mięśniowych, poprawę bilansu azotowego oraz osłabienie aktywności hormonów katabolicznych głównie kortyzolu, co w przypadku programów redukcji masy ciała ma szczególne znaczenie dla minimalizacji efektu jo-jo. Wyższy poziom umięśnienia wpływa, bowiem na zwiększenie tempa przemiany materii i spalania tłuszczu, co w efekcie zabezpiecza przed wzrostem masy tłuszczowej. CLA może być wykorzystywany nie tylko w trakcie trwania kuracji odchudzającej, ale także po jej zakończeniu jak środek zabezpieczający przed powstaniem efektu jo-jo.

Należy także nadmienić o korzystnych właściwościach prozdrowotnych CLA. Wiele badań potwierdza, że sprzężony kwas linolowy (CLA) intensywnie ogranicza rozwój komórek rakowych oraz wspomaga pracę serca i układu krążenia. Ten aktywny związek hamuje, m.in. powstawanie rakotwórczych hormonów tkankowych, a także zwiększa aktywność układu obronnego walczącego z nieprawidłowymi komórkami. Dodatek do diety kwasu CLA powoduje obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu oraz zmniejszenie powstawania złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. CLA również skutecznie eliminuje wolne rodniki, dzięki czemu intensywnie hamuje procesy starzenia oraz powstawanie wielu niebezpiecznych chorób.

Suplement CLA zaleca się przyjmować w 2 dawkach po 1,5-2,5g. Pierwsza porcja powinna przypadać po pierwszym posiłku, natomiast druga po posiłku przed lub potreningowym, aby wykorzystać jego działanie antykataboliczne. W przypadku braku zajęć sportowych suplement można przyjmować po pierwszy i ostatnim posiłku.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Działanie zielonej herbaty

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

To jeden z najbardziej popularnych napojów wykorzystywanych w programach redukcji masy ciała. Jak wynika z licznych doniesień, może ona wspomagać proces odchudzania na wiele sposobów ...

czytaj więcej

Jaki preparat wybrać?

Przed wyborem określonego suplementu wspomagającego redukcję tkanki tłuszczowej, niezbędne jest określenie przyczyn wzrostu mas ciała, a także czynników utrudniających proces redukcji tkanki tłuszczowej.

czytaj więcej
POKAŻ