Białko jest składnikiem pokarmowym niezbędnym dla utrzymania zrównoważonego lub dodatniego bilansu azotowego zapewniającego zachowanie lub przyrost masy mięśniowej. Jednocześnie stanowi cenny materiał budulcowy tkanki nerwowej i gruczołowej, wchodzi w skład płynów ustrojowych i wydzielin jak krew, enzymy, hormony, oraz uczestniczy w ważnych procesach regulacyjnych i transportowych.
W warunkach wytężonej pracy mięśniowej, dochodzi do nasilonego procesu katabolizmu (rozkładu) białek ustrojowych, stąd zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy jest szczególnie wysokie u osób intensywnie trenujących. Odżywki białkowe mają za zadanie uzupełniać niedobory białka w diecie w warunkach zwiększonego obciążenia fizycznego, lub w sytuacjach wywołanych niewłaściwym sposobem odżywiania. Są one na ogół wzbogacone w odpowiednie witaminy i sole mineralne odpowiedzialne za regulacje przemian białkowych. Odżywki białkowe wykorzystywane są najczęściej w programach budowy masy i siły mięśniowej oraz w kuracjach odchudzających.