Michalina Diakow

Białko przy redukcji tkanki tłuszczowej

Zwiększenie udziału białka w diecie pozwala utrzymać właściwy poziom tkanki mięśniowej, co warunkuje szybsze tempo przemiany materii i skuteczniejsze spalanie kalorii, zarówno w czasie wysiłku jak i w spoczynku.

Białko jednak nie tylko przyspiesza metabolizm poprzez wpływ na budowę mięśni, ale także w bezpośredni sposób oddziałuje na wzrost wydatkowania energii przez organizm. Żaden inny składnik pokarmowy nie wykazuje tak silnego działania kalorygennego jak białko. Zwiększony jego udział w diecie potrafi nasilić przemianę materii nawet o kilkanaście procent, a także ten efekt najdłużej utrzymać. Składnik ten również w specyficzny sposób oddziałuje na układ hormonalny. Między innymi sprzyja uwalnianiu hormonu wzrostu – związku, który wykazuje silne działanie w obrębie tkanki tłuszczowej. Proces redukcji tłuszczu przebiega najefektywniej przy zwiększonej podaży białka i jednoczesnej redukcji kalorii z węglowodanów i tłuszczów. Dobre efekty przynosi zastąpienie jednego lub dwóch posiłków w ciągu dnia (najlepiej II śniadania i kolacji) koktajlem zawierającym ok. 35g białka. Należy jednak pamiętać, że zbyt drastyczne zachwianie proporcji w diecie pomiędzy ilością białka a pozostałych składników pokarmowych może spowolnić efekt redukcji tkanki tłuszczowej i doprowadzić do szybkiego efektu jo-jo.

autor: dr Dariusz Szukała

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Znaczenie odżywek białkowych

Białko jest składnikiem pokarmowym niezbędnym dla utrzymania zrównoważonego lub dodatniego bilansu azotowego zapewniającego zachowanie lub przyrost masy mięśniowej. Jednocześnie stanowi cenny materiał budulcowy tkanki nerwowej ...

czytaj więcej

Białko w treningu wytrzymałościowym

Trening o charakterze tlenowym wzmaga w organizmie reakcje wolnorodnikowe, które nasilają proces uszkodzeń białek mięśniowych i enzymatycznych. Zniszczone w reakcjach oksydacyjnych białka stanowią zbędny balast ...

czytaj więcej
POKAŻ