Największy wpływ na transport tego związku do komórek mięśniowych wywiera hormon insulina, stąd na przełomie lat pojawiły się koncepcje jednoczesnego podawania kreatyny, oraz substancji aktywizujących wydzielanie insuliny oraz usprawniających działanie tego hormonu. Do najważniejszych zaliczane są:
- Węglowodany
Wykazano, że jednoczesne podawanie roztworu prostych węglowodanów, takich jak glukoza (dekstroza) z kreatyną, usprawnia transport kreatyny do komórek mięśniowych. Glukoza jest związkiem najsilniej potęgującym wydzielanie insuliny. Zastosowanie preparatu węglowodanowo - kreatynowego jest w stanie zwiększyć stężenie kreatyny w mięśniach nawet o kilkadziesiąt procent w porównaniu z suplementacją samą kreatyną. Efekt wzrostu obserwowany jest nawet u osób posiadających podwyższony poziom kreatyny w mięśniach. Węglowodany powodują ponadto zmniejszenie wydalania kreatyny z moczem. Wspomaganie cukrami prostymi wyraźnie usprawnia dokomórkowy transport kreatyny, ale jednocześnie może wpływać promująco na wzrost masy tłuszczowej. Insulina jest bowiem hormonem silnie aktywującym proces magazynowania lipidów. W przypadku występowania tendencji do nadwagi oraz w dyscyplinach sportowych związanych z limitami wagowymi, jednoczesne przyjmowanie kreatyny i węglowodanów prostych nie jest zalecane.
- Tauryna
Zaliczana jest do grupy aminokwasów niebiałkowych. Związek ten poprawia wrażliwość komórek mięśniowych na działanie insuliny, co między innymi wpływa na poprawę wykorzystania kreatyny przez mięśnie. W przeciwieństwie do glukozy, tauryna nie wykazuje stymulującego działania na rozwój tkanki tłuszczowej, w związku z czym znajduje zastosowanie w programach wspomagania ukierunkowanych na wzrost masy beztłuszczowej i maksymalne ograniczenie magazynowania rezerw tłuszczowych.
Glukoza i tauryna należą do substancji najefektywniej stymulujących wydzielanie insuliny, stąd w niektórych suplementach występują razem. Jednoczesne stosowanie tych związków ma również działanie ochronne. Glukoza stosowana przed długi okres czasu może bowiem prowadzić do rozwoju oporności na insulinę, czemu skutecznie przeciwdziała tauryna.
- Kwas alfa-liponowy (ALA)
Jest organicznym związkiem siarki zaliczanym do silnych aktywatorów insuliny przez co usprawnia proces wykorzystania kreatyny przez komórki mięśniowe. ALA nie tylko stymuluje wydzielanie insuliny poprzez bezpośredni wpływ na komórki trzustkowe (produkujące insulinę), ale jednocześnie poprawia wrażliwość komórek mięśniowych na działanie tego hormonu. ALA jest ponadto jednym z najważniejszych składników kompleksu enzymatycznego – dehydrogennazy pirogronianowej. Kompleks ten przyspiesza proces metabolizmu glukozy, w efekcie czego powstają produkty rozkładu tego cukru, które m.in. zwiększają przepuszczalność błon komórkowych dla kreatyny.
- Chrom
Ten niezwykle ważny składnik mineralny wchodzi w skład biologicznie aktywnego związku organicznego, określanego jako czynnik tolerancji glukozy (GTF). Chrom zwiększa wrażliwość na insulinę, co w efekcie rzutuje na zwiększenie aktywności anabolicznej tego hormonu.