Różne oleje roślinne dostarczają także cenne dla naszego organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (olej słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany) czy kwasy omega-3 (tłuste ryby morskie - szczególnie śledź, makrela i łosoś) Te drugie wykazują nawet korzystny wpływ w procesie spalania zbędnej tkanki tłuszczowej, gdyż zmniejszają produkcję trójglicerydów w ścianie jelita cienkiego i wątrobie, oraz obniżają ich poziom w surowicy krwi. Ponadto kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach morskich nasilają spalanie związków tłuszczowych oraz hamują działanie syntazy kwasów tłuszczowych - kluczowego enzymu odpowiedzialnego za budowę nowych zasobów tłuszczu.
Ich pozytywne działanie polega nie tylko na wspomaganiu redukcji nadwagi, ale także zapobieganiu miażdżycy i różnym typom nowotworów. Są one bowiem związkami wyjściowymi do produkcji hormonów tkankowych, które zmniejszają krzepliwość krwi, powstawanie zmian miażdżycowych, likwidują stany zapalne, oraz zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego i prostaty. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą więc okazać się nie tylko cenne w kontekście redukcji nadwagi czy poprawy funkcjonowania serca i układu krążenia ale także w pośredni sposób sprzyjać poprawie aktywności seksualnej.