Jak potwierdza większość badań, w zależności do tego czy dzienna racja pokarmowa przyjmowana jest w postaci rzadszych i bardziej obfitych posiłków, czy częstszych i mniej objętościowych, organizm różnie gospodaruje dostarczonymi substancjami odżywczymi. Przy spożywaniu obfitych posiłków ustrój w krótkim czasie zostaje obciążany dużą ilością składników pokarmowych, co wyraźnie upośledza ich wchłanianie i metabolizm. Z kolei zwiększenie częstotliwości żywienia sprzyja regularnej, powolnej i efektywnej absorpcji substancji odżywczych z przewodu pokarmowego, dzięki czemu w mniejszym stopniu dochodzi do zachwiania homeostazy organizmu. Stwierdzono, że rozregulowany sposób odżywiania może w istotny sposób przyczyniać się do rozwoju niebezpiecznych chorób jak cukrzyca, miażdżyca, otyłość, hiperinsulinemia, hipercholesterolemia, marskość wątroby, zmiany hormonalne i inne. Jak wiadomo większosć tych schorzeń także w istotny sposób sprzyja inicjacji lub potęgowaniu się zaburzeń seksualnych, szczególnie impotencji o charakterze naczyniowym. Regularny sposób odżywiania zapewnia także lepsze wykorzystanie składników odżywczych niezbędnych w utrzymaniu odpowiedniej sprawności seksualnej.
Zwiększenie częstotliwości spożywania posiłków może wiec w istotny sposób zapobiegać nadwadze, niedoborom pokarmowym oraz powstawaniu rozmaitych zaburzeń w gospodarce węglowodanowej lub lipidowej prowadzących do pogorszenia sprawności seksualnej. Prawidłowo zestawiona dieta powinna składać się z min. 4-5 małych posiłków w ciągu dnia, w odstępach nie dłuższych niż 3-4 godziny. Niezwykle ważne jest również ustalenie stałych por jedzenia.