Średni koszt kaloryczny dwugodzinnego treningu waha się w granicach 12-13 kcal/min, zaś efektywny czas pracy mięśniowej może sięgać nawet 80-120 kcal/min. W momencie podnoszenia ciężaru dochodzi do wyzwolenia tzw. mocy eksplozywnej gdzie głównym źródłem energii stają się zasoby ATP i fosfokreatyny w mięśniach. Zawodnicy uprawiający tę dyscyplinę sportu muszą więc dążyć do utrzymania wysokiego poziomu kreatyny w tkance mięśniowej warunkującej prawidłowy tok przemian energetycznych w czasie krótkiej i intensywnej pracy fizycznej. Sprawność fizyczna w podnoszeniu ciężarów, uzależniona jest także od prawidłowego funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego. Z tego tytułu na szczególną uwagę zasługują techniki wspomagania żywieniowego warunkujące optymalne funkcjonowanie tkanki nerwowej i mięśniowej (kofeina, tauryna, acetyl-l-karnityna , lecytyna). W okresie regeneracji potreningowej, zawodnik powinien dążyć do regeneracji włókien mięśniowych poprzez zwiększenie spożycia białek i węglowodanów w diecie oraz zapewnienie dowozu substancji o działaniu antykatabolicznym (HMB, glutamina, aminokwasy rozgałęzione BCAA)
Przykałdowy schemat suplementacji w podnoszeniu ciężarów:
Suplement | Dawkowanie w dni treningowe | Dawkowanie w dni wolne |
---|---|---|
Kofeina | 2-4 mg na kg należnej masy ciała 45 min przed wysiłkiem (podawać z tauryną) | Nie stosować |
Tauryna | 1000-1500mg 45 min przed wysiłkiem (podawać z kofeiną) | Nie stosować |
BCAA | 3-4g 45 min przed treningiem 3-4g po treningu | |
Kreatyna | 1g do każdego posiłku 5g bezpośrednio po treningu | 3g na czczo oraz 1g do każdego posiłku |
Białko | 25g przed snem | Niekoniecznie |
Odżywka białkowo-węglowodanowa (ok. 40-50% białka) | 35g w ciągu dnia między posiłkami lub do posiłków 70g 30-60 min po treningu | 35g w ciągu dnia między posiłkami lub do posiłków |
Przykładowa dieta
Propozycja 1. Kanapki z gotowanym jajem i szczypiorkiem, jogurt z miodem i orzechami, owoc | ||
---|---|---|
Chleb graham | 60 g | 2 kromki |
Jajo gotowane | 50 g | 1 sztuka |
Szczypiorek | 6 g | 1 łyżka |
Jogurt naturalny 2% | 150 g | 1 kubek |
Miód | 5 g | 1 łyżeczka |
Orzechy laskowe | 12 g | 3 sztuki |
Brzoskwinia | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Ugotowane jajo pokroić na plasterki, położyć na chlebie i posypać posiekanym szczypiorkiem. Jogurt przełożyć do kubka, polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.
Propozycja 1. Omlet z papryką i pomidorem, chleb graham, owoc | ||
---|---|---|
Jajo | 100 g | 2 sztuki |
Białko jaja | 30 g | 1 sztuka |
Masło | 5 g | 1 łyżeczka |
Papryka czerwona | 40 g | 1/3 małej sztuki |
Pomidor | 60 g | 1 mała sztuka |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Koper | 3 g | 1 łyżeczka |
Szczypiorek | 3 g | 1 łyżeczka |
Chleb graham | 60 g | 2 kromki |
Gruszka | 140 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Na patelni rozpuścić masło. Paprykę i pomidora obranego ze skórki pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Jaja i białko jaja lekko ubić dodając zioła i przyprawy. Kiedy warzywa będą lekko zeszklone wlać na nie masę jajeczną. Zmniejszyć ogień i smażyć aż dół będzie ścięty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Podawać z kromką chleba.
Propozycja 1. Pikantne curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc | ||
---|---|---|
Kurczak, filet | 110 g | 1/2 sztuki |
Cebula | 25 g | 1/2 małej sztuki |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Papryka chilli | 10 g | 1/2 sztuki |
Imbir | 5 g | kawałek |
Przecier pomidorowy | 10 g | 1 łyżka |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Olej rzepakowy uniwersalny | 10 g | 1 łyżka |
Ryż brązowy | 120 g | 1/2 woreczka |
Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać starty imbir, posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Propozycja 1. Filet z kurczaka z sosem jogurtowo-orzechowym, ryż brązowy, surówka | ||
---|---|---|
Kurczak, filet | 120 g | 1/2 dużej sztuki |
Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka |
Przyprawa do drobiu | 3 g | 1 łyżeczka |
Jogurt naturalny 2% | 50 g | 1/3 kubka |
Orzeby arachidowe | 10 g | 5 sztuk |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Szczypiorek | 5 g | 1 łyżka |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Ryż brązowy | 100 g | 1 woreczek |
Marchew | 60 g | 1 sztuka |
Jabłko | 50 g | 1/2 małej sztuki |
Oliwa z oliwek | 15 g | 1 łyżka |
Cukier | 2 g | szczypta |
Sok z cytryy | 5 g | 1 łyżeczka |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i skropić oliwą i natrzeć przyprawą do drobiu. Zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35 minut. Mięso podawać polane sosem jogurtowo-orzechowym. Szczypiorek, czosnek i orzeszki bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, dodać szczyptę cukru, oliwę i wymieszać.
Dawkowanie: 3 łyżki (50 g) + Mleko 1,5% tłuszczu 200 ml
Propozycja 1. Dorsz gotowany w warzywach, ryż brązowy, olej lniany, owoc | ||
---|---|---|
Dorsz surowy filet | 120 g | 1 sztuka |
Marchew | 70 g | 1 sztuka |
Seler korzeniowy | 40 g | kawałek |
Pietruszka, korzeń | 40 g | 1 sztuka |
Por | 30 g | 1/2 sztuki |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Liść laurowy | 1 g | 1 sztuka |
Ziele angielskie | 2 g | 2 sztuki |
Natka pietruszki | 6 g | 1 łyżka |
Sok z cytryny | 10 g | 1 łyżka |
Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka |
Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka |
Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w półksiężyce. Do gotującej się wody włożyć przygotowane warzywa i przyprawy. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać rybę i gotować jeszcze 15 minut. Rybę i warzywa wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Posypać posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łyżeczkę oleju spożyć po posiłku.
Propozycja 1. Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc | ||
---|---|---|
Ser twarogowy chudy | 50 g | 3 plastry |
Jogurt naturalny | 50 g | 2 łyżki |
Pomidor | 150 g | 1 średnia sztuka |
Rzodkiewka | 60 g | 4 sztuki |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Sól | 2 g | szczypta |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 90 g | 3 kromki |
Masło | 7 g | 1,5 łyżeczki |
Jabłko | 150 g | 1 mała sztuka |
Sposób przygotowania: Twaróg połączyć w miseczce z jogurtem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić solą i pieprzem. Tosty opiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować masłem.
Dawkowanie: Dawkowanie: 2 łyżki (30 g) + Mleko 3,2% tłuszczu 200 ml
Analiza odżywcza diety
Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
---|---|
Kalorie | 3310 kcal |
Białko | 212 g |
Węglowodany | 442 g |
Tłuszcze | 95 g |
Tłuszcze nasycone | 29 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 19 g |
Omega-3 | 2,1 g |
Witamina B1 | 2,7 mg |
Witamina B2 | 3,7 mg |
Witamina PP | 56 mg |
Witamina B12 | 7,6 mcg |
Witamina C | 209 mg |
Witamina E | 24,3 mg |
Wapń | 1481 mg |
Magnez | 763 mg |
Żelazo | 23,3 mg |
Cynk | 18,5 mg |
Błonnik pokarmowy | 63 g |