Michalina Diakow

Urozmaicenie diety w ciąży

W trakcie przebiegu ciąży niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności pokarmów.

Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze jest w tym czasie dużo większe niż przed ciążą, podczas gdy zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się w stosunkowo niewielkim stopniu. Dzięki właściwemu doborowi wartościowych produktów spożywczych w odpowiednich proporcjach łatwiej jest uniknąć niedoborów pokarmowych, które podczas ciąży zdarzają się często. Należy pamiętać, że nie ma produktu spożywczego, który by zawierał wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w wystarczających ilościach. Dlatego mało urozmaicona dieta może powodować niedobory różnych składników odżywczych. Codziennie należy spożywać:

  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • produkty wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso lub nasiona roślin strączkowych),
  • warzywa i owoce, a także niewielką ilość tłuszczów roślinnych.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Czy wolno pić kawę w ciąży?

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Generalnie kobieta w ciąży nie powinna pić kawy. Zbyt duże jej spożycie może wpływać negatywnie na rozwijający się organizm dziecka, zwiększając ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu ...

czytaj więcej

Uwaga na potrawy smażone

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

W przypadku ciąży spożywanie tego typu dań może rzutować nie tylko na duży wzrost wagi u matki ,ale także predysponować organizm dziecka do poważnych kłopotów ...

czytaj więcej
POKAŻ